Eco-labirinth

IMG_9434

IMG_9432

IMG_9433

Eco- labyrinth

I was involved in a special project, where we made a playful but thoughtful exhibition . My friend brought the idea as a psychologist and she made a whole story about it.

But what is this about, really?

In VÁC, there was a Festival for the theathre – the organizers made a competition – which was made for make some noise for the climate changing and the consequences.

Our idea was to build an eco-labyrinth from electrical trash – in this building you can walk through and reach the center where you find a fruit tree with little glass bottles. In every bottle we hide a message, a word about nature and environment. While you walk back to you’re starting point you can meditate and slow down, and just thinking about the meaning of the message and the relate of the message and nature. Like why we have to take care of the trees, the clean water etc.

Our aim was to make think a lot of people about our environment and the future, and the thing that we can do a lot about it!

How can I be a part of this project?

In the tiny bottles you can find handwritten messages by me, which was also meditating process when I was writing them, and made me think about these tiny words and there’s power. I also was in a flow and slow down process while I was writing, it’s always like that when I write with ink.

I used J. Herbin inks (as always) in colors of Evergreen and Cocoa, the paper was recycled because it’s so important. On the bottles we used only natural materials like yarn and cork to close the bottles. We tried to avoid nylon and plastic.

The pear tree – we called her Flora 🙂 – she got a beautiful place to life with amazing view to the River Danube – we hope she is going to be inspired. If you walking there, we kindly ask you to take care of this baby.

Thank you the Váci Dunakanyar Színház for the help and the opportunity!

IMG_6539

Olvasd magyarul is:

Öko labirintus

Egy különleges projekt keretein belül egy játékos, de mégis elgondolkodtató kiállítást alkotásában segédkeztem. A barátnőm, aki pszichológusként hozta az ötletet – egy egész kerek kis történetet rittyentett.

De miről is szól ez az egész?

A Vácon megrendezett VÉNÉGY Fesztivál keretein belül pályázatot hirdetett a szervezők csapata, melynek a lényege, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra és annak következményeire.

Azt találtuk ki, hogy egy öko- labirintust építünk elektronika hulladékból – ezen kell végigsétálni, majd a közepső pontban elültetett körtefáról egy üvegcsényi üzenetet leemelve hagyhatjuk el a labirintust. A séta közben lehetőség van kicsit jobban lelassulni és átgondolni a szó jelentését, amit az üveg rejtett – azt, hogy mi közünk van nekünk ehhez az egész környezetvédelem dologhoz, miért fontos, hogy vigyázzunk a fákra… és a sort még folytathatnánk.

A célunk az lenne, hogy minél többen elgondolkozzanak az üzenet kapcsán arról, hogy mi vagyunk a kapocs a természet és a jövő között.

Hogy jövök én a képbe?

Az üvegcsék és a kézzel, tintával írt üzenetek számomra már az alkotás közben elhozták a nyugalom érzését, nincs annál megnyugtatóbb, amikor flow érzés közben alkotni valamit, aminek tényleg jelentősége van. Remélem, aki olvassa majd azokat a sorokat, ha csak néhány percre is, de sikerül lelassulni és kicsit befelé fordulni.

Az üzeneteket J.HERBIN tintákkal írtam és dekoráltam, a kakaó és evergreen színekkel alkottam. A projekt témáját tekintve – a papír is újrahasznosított. Az üvegcséken természes anyagból készült fonal látható, a záróelem parafa. A műanyagot igyekeztünk kizárni.

A körtefa – akit Flórának kereszteltünk miközben elültettük (köszönjük a segítséget az ásásban!:)) – gyönyörű kilátást kapott a Duna-partra, reméljük inspiráló lesz majd a gyümölcs érése közben is. Kérünk, ha arra jársz vigyázz rá Te is!

DSC_5543

Köszönjük a lehetőséget a Váci Dunakanyar Színháznak!

Bővebben olvashattok a rendezvényről:

https://www.facebook.com/venegyfesztival/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s